sobota, 5 marca 2016

Brownie z bananów


W poszukiwaniu ciasta czekoladowego natrafiłam na ten przepis, który postanowiłam u siebie przetestować. Brownie robiłam już nie raz, ale z banana po raz pierwszy. Przepis ze strony Marta-gotuje

Podoba mi się w nim brak cukru, brak mąki. Słodycz pochodzi z banana, czekolady i miodu.. Robi się tak szybko, potrzeba tylko kilka składników i można się zajadać tym przysmakiem.

 


 

Brownie z bananów

 
Składniki:

  • 1/2 szklanki puree z bananów (u mnie 1 ½  banana)
  • 65 g gorzkiej czekolady
  • 1 jajko (wielkość L, temp. pokojowa)
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 płaskie łyżki miodu
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Banana zmiksować blenderem na puree. Czekoladę rozpuścić na parze. Dodać wraz z pozostałymi składnikami (oprócz sody) do bananowego puree i ponownie zmiksować. Na koniec dodać sodę oczyszczoną, ostatni raz zmiksować całość. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C przez 20 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz